Pet nenavadnih bitij premika meje glasbenih pokrajin, Ljubljana – MMC RTV SLO

Pet nenavadnih bitij premika meje glasbenih pokrajin, Ljubljana – MMC RTV SLO
Broken.Heart.Collector popeljejo daleč, ne da bi se izgubili, pri tem pa svoje sledilce vedno znova poiščejo in po potrebi udarijo z bičem. Projekt Broken.Heart.Collector povezuje pet glasbenikov, ki so si zadali premakniti meje džeza, šansona, proste improvizacije in industrijskega noisa ter se obenem predali občutku resne rokovske dogodivščine.
Prizadevanju vokalistke in bas flavtistke Maje Osojnik, bas klarinetistke Susanne Gartmayer in off-rock benda Bulbul je bilo mogoče prisluhniti v Kinu Šiška.
Broken.Heart.Collector torej predstavlja pet samosvojih avanturistov neraziskanih glasbenih poti, na katerih prisluhnimo na Dunaju živeči Kranjčanki Osojnikovi, ki na instrumentalno podlago tuli hipnotična gesla s ponavljajočim se podtekstom: “Imam te pod nadzorom.” Instrumenti pogosto nastanejo tako, kot je John Cage povečeval zanimanje za klavir z uporabo paletnih nožev, elastik in drugih pripomočkov. Uvodno škripanje in ropotanje nadaljujejo kovinske strune kitare, silni bas, pretkani bobni in klarinet vsega skupaj ne spravijo v brutalne plasti, ki mutirajo v nekakšen podtalni ‘groove’.
Vmes slišimo zvonjenje, rjoveče klavirske pasaže in prhajoče ojačevalce. Tu je vibrirajoča basovska flavta, ki je slišati kot aparat za umetno dihanje, melanholične pasaže na melodiki spominjajo na barvo orgel. Broken.Heart.Collector gradijo homogeno in obenem presenetljivo zvočno vesolje, poslušalca odvedejo na neznan teritorij, kjer srečajo “gromozanske utripajoče želeje v obliki srca, lebdeče govoreče piramide, počasi vrteče se satelite, svetlobne žarke, prenesene iz oddaljenih dimenzij, in ironično režeče se organiste, katerih cilindri imajo oči, ki v bizarni orbiti mehanično mežikajo”.
Broken.Heart.Collector so …
Ob Maji Osojnik, ki se predstavlja tako s pankovskimi drznimi modernizacijami slovenskih tradicionalnih pesmi in eksperimentalnimi projekti kot black metal ‘kruljenjem’, v projektu torej sodeluje še Susanna Gartmayer, ki je znana po delovanju s skupinama When Yuppies Go To Hell in The Vegetable Orchestra ter je v središču dunajske improvizacijske scene, in trojica Raumschiff Engelmayr (kitara, vokal), Derhunt (bas, vokal) in DD Kern (bobni). M. K.