Skozi SINTEZO – ANNA FRIZ & MAJA OSOJNIK, by ┼Żiga Pucelj for magazine Odzven, 16.4.2015

Zaklju─Źni koncert cikla ZVO.─îI.TI SO.UND.ING DUO┬áje lepo (dobesedno) skozi sintezo povzel in potrdil ambicijo zastavljenega programskega koncepta CONA Zavoda. Komuna Kina ┼ái┼íka je preteklo sredo, 8. aprila, gostila duo nastop doma─Źe predstavnice Maje Osojnik┬áter Kanad─Źanke Anne Friz┬ákot tokratne ustvarjalne partnerke iz mednarodnega okolja.

Osnovna premisa dogodkov sklopa ZVO.─îI.TI je tokrat vsaj po formalni plati manjkala. Ti DUO ve─Źeri naj bi po konceptu predstavljali po eno samostojno delo vsake od vpletenih umetnic/umetnikov ter potem ┼íe eno skupno novo delo, pripravljeno posebej za to prilo┼żnost; vendar je tokrat volja vpletenih glasbenic hotela, da smo dejansko prisluhnili zgolj enemu dolgemu kosu, so─Źasni sintezi treh idej, treh ┬╗kompozicijskih┬ź vodil, sicer napovedanih kot kontekst strukture koncertnega ve─Źera. To odlo─Źitev naj bi motivirala preprosta radost skupnega igranja Frizove in Osojnikove, ki sta zato celotni koncert raje odpeljali v stalnem dialogu kot pa v igri njegovega nastavljanja.

Vrednotenje te ┬╗druga─Źne┬ź logike ni lahka naloga. Taka odlo─Źitev namre─Ź lahko pomeni manj transparentno razstavitev, kompozicijsko in metodolo┼íko manj jasen pregled nad logiko realizacije Coninega DUO koncepta, morda celo manko neke na ┬╗novo┬ź ustvarjene vsebine. Vendar lahko po drugi strani tak┼íno neposrednej┼íe tr─Źenje pomeni tudi manj tipanja in izogibanja, manj previdnosti in varnega manevriranja, ve─Źji riziko dr┼że posameznega izvajalca, ki bi sicer do konkretne konceptualne zastavitve lahko zavzel tudi distanco in s tem kreativno soo─Źenje zreduciral na formalizem koncepta. Skratka, tak┼íno bolj neposredno tr─Źenje ustvarja potencial za preprosto ve─Ź ┬╗proste┬ź glasbe …

Realnost ve─Źera se je tokrat nagnila bolj v nakazano drugo smer, ki ji v tem konkretnem primeru zlahka re─Źemo smer dodane vrednosti, dejansko pa se je skozi strukturirano improvizacijo ohranil tudi programski nastavek. Njun pribli┼żno enourni kos je namre─Ź materiale napovedanih samostojnih del obeh glasbenic kot konkretno vsebino vpeljal v tretji, prav tako napovedani koncept skupne, ┬╗s cinemati─Źno atmosfero in metodami glasbene produkcije inspirirane┬ź kompozicije ┬╗cinema for the ears┬ź. Frizova, sicer mo─Źna protagonistka t. i. radijskih umetnosti, je v novi kos vpeljala elemente svojega dela Under Lines, sestavljenega na eni strani iz vizualne komponente po─Źasnih, iz ┬╗razbeljenih┬ź v ┬╗po─Źrnjene┬ź prelivajo─Źih se impresij elektri─Źnih napeljav, ┼żic, cest in znakov ter na drugi strani iz zvo─Źnosti, ki izvira iz signalov, zajetih in zankanih na razli─Źne na─Źine neposredno iz okolja, ter diktafonskih okoljskih zajemov in sintetiziranih zvokov. Ob to bolj mediirano krajino nekoliko ne┼żnej┼íih robov je Maja Osojnik postavila ujemajo─Źo antitezo, sestavljeno iz ostrej┼íih, robustnej┼íih, manj eteri─Źno in zvo─Źnoambientalno funkcionalnih okru┼íkov zvoka. Bolj specifi─Źno je ┼ílo za serijo v tehni─Źnem temelju kompromitiranih zvokov, vzetih iz dela Bleaches, s katerim zbira in rekontekstualizira izgubljene in neuporabljene oziroma izvr┼żene zvo─Źne materiale. Nad to osnovno zvo─Źno-vsebinsko kombinacijo sta nato glasbenici s konkretnim scenosledom, z raz┼íiritvijo zvo─Źnih virov/in┼ítrumentacije in z vzporedno proaktivno ter vzro─Źno u─Źinkovito igro elektroakusti─Źne improvizacije uspeli nadstaviti sugerirani cinemati─Źni lok, ki se ni bal gradnje vzdu┼íij, intenzivnih vrhuncev in jasnega prehajanja med motivi.

Uspeh tokratne realizacije ZVO.─îI.TI DUA lahko ve┼żemo prav na obrat koncepta koncertnega cikla, ki je skozi neposredno v┼żivet lok, osredoto─Źen na dinamiko dialoga in neponovljivo telo nastopajo─Źega, na so─Źasnost komponirane motivike in improvizirane dinamike vzro─Źnosti v trenutku preigravanja, dejansko dekonstruiral motiviko, ki se sicer skriva v ozadju koncepta soo─Źanja ve─Ź samostojnih del, katerim sledi skupno delo…

Glasbenici sta v ravno prav dolgi uri osmislili domala vse komponente nastopa, ─Źetudi zgolj skozi poslu┼íal─Źevo in gledal─Źevo ─Źudenje ter vpra┼íevanje. S prehajanjem vizualne komponente v vseskozi bolj nepregledno in zgolj na podlagi svetilnega kontrasta u─Źinkovite vzorce ter z vzporednim nihanjem oziroma po─Źasnim relativnim razpu┼í─Źanjem pozornosti, ki je bila s strani glasbenic namenjena vizualnim podobam, se je pojavilo vpra┼íanje metod zvo─Źno prosto improviziranega (scenosledno tematskega/cinemati─Źnega?) raziskovanja (branja?) konkretnih okolij/prostorov, posredovanih preko fotografij, ki so posebej v primeru podob elektri─Źnih napeljav asociirale na tipe grafi─Źnih notacij. Zanimiv je bil tudi moment hkratne preglednosti in zamazanosti zvo─Źnih virov, ki so s celovitim in sorazmernim polnjenjem frekven─Źnega spektra ter z u─Źinkovito, a izredno blago ve─Źkanalno razpr┼íitvijo naenkrat ustvarjali le na videz stati─Źne, po vzorcih pa dinami─Źne ambiente, ki jih je vseskozi od znotraj, to je iz baze instrumentalne in elektroakusti─Źne improvizacije, spremljala fokusirana napetost, stalna odzivna aktivnost tako pod kot na povr┼íju.

Uspeh tokratne realizacije ZVO.─îI.TI DUA lahko ve┼żemo prav na obrat koncepta koncertnega cikla, ki je skozi neposredno v┼żivet lok, osredoto─Źen na dinamiko dialoga in neponovljivo telo nastopajo─Źega, na so─Źasnost komponirane motivike in improvizirane dinamike vzro─Źnosti v trenutku preigravanja, dejansko dekonstruiral motiviko, ki se sicer skriva v ozadju koncepta soo─Źanja ve─Ź samostojnih del, katerim sledi skupno delo, ki je zanimivo ravno skozi prizmo razli─Źnih, lo─Źenih komponent, njihovih specifi─Źnih metodologij/tehnologij, dvojice improvizacije/kompozicije ter rezultatov njihovih trkov. Vse to namre─Ź odpira polje problemov sodobne glasbe, ki jih je sinteti─Źna mo─Ź tokratnega izvajanja koncertnega dua Anne Friz in Maje Osojnik naslovila na zvo─Źno aktualen in metodolo┼íko izzivalen na─Źin.